Notice: Only variables should be passed by reference in /home/ihcrs/ihc.rs/html/sr/index.php on line 24
О нама | Српско-руски хуманитарни центар
Српско-руски хуманитарни центар

Српско-руски хуманитарни центар

Српско-руски хуманитарни центар (СРХЦ) је формиран на основу Споразума између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације 25. априла 2012. године, који су у Нишу потписали министар за ванредне ситуације Руске Федерације и министар унутрашњих послова Републике Србије. Истог дана је потписан Споразум о усвајању Статута Центра.

Као правни основ за формирање Центра послужио је Споразум између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације о сарадњи у области хуманитарног реаговања у ванредним ситуацијама, спречавања елементарних непогода и техногених хаварија и отклањања њихових последица, који је потписан 20. октобра 2009. године.

СРХЦ представља међувладину хуманитарну непрофитну организацију, која има статус правног лица. Центар је регистрован у Републици Србији у складу са њеним законодавством.

СРХЦ је основан са циљем да обезбеди низ хуманитарних задатака на територији Србије и других земаља балканског региона, који укључују:

  • учешће у активностима превенције и уклањања ванредних ситуација;
  • пружање хуманитарне помоћи становништву, настрадалом од ванредних ситуација;
  • реализацију заједничких пројеката и програма на територији Републике Србије и других земаља балканског региона;
  • обуку и стручно усавршавање кадрова у области превенције и уклањања ванредних ситуација;
  • тестирање и демонстрацију савремених ватрогасно-спасилачких средстава и технологија;
  • обављање других задатака који нису у супротности са циљевима Центра.

Центар је до сада учествовао у пружању хуманитарне помоћи и уклањању ванредних ситуација на територији Србије, БиХ, Албаније и Словеније.

Могућности оперативног реаговања Центра су у највећој мери демонстриране током уклањања последица великих поплава у Србији и другим земљама балканског региона у мају 2014. године. Спасиоци из Русије су први притекли у помоћ Србији. За два дана су евакуисали више од 2000 становника из поплављеног подручја у Обреновцу. У оквиру ове операције у Србију и БиХ, авијација МЧС-а Русије је допремила више од 140 тона различите хуманитарне помоћи.

У 2015. години, руска страна је предала на коришћење ватрогасно-спасилачким јединицама Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије 18 ватрогасно-спасилачких возила, 4 робото-техничка комплекса МВФ и 20 теренских аутомобила „Нива“.

У јесен 2015. године СРХЦ је организовао и опремио 3 привремена прихватна центра за мигранте на српско-македонској, српско-хрватској и српско-мађарској граници(Шид, Прешево и Кањижа).

У августу 2017. године Центар је обезбеђивао ангажовање хеликоптера МЧС Русије МИ-8 у Србији, што је спречило ширење шумских пожара.

Један од приоритета Центра су активности везане за обуку особља, одржавање семинара и учешће на сајмовима.

У 2019. години на неколико локација у Нишу, на Бованском језеру и у СРХЦ-у, МЧС Русије и Министарство унутрашњих послова Србије је одржало међународну вежбу у области управљања последицама ванредних ситуација на Балкану „Србија 2019“, на којој је учествовало чак 7 ваздухоплова МЧС Русије.

Центар активно спроводи активности у вези са обуком стручњака, користећи могућности високошколских установа МЧС Русије. У периоду од 2014.г. до краја 2018. године на овим високошколским установама обуку је прошло више од 500 стручњака служби за ВС из Републике Србије, Босне и Херцеговине и Македоније. Истовремено, у Србији се редовно одржавају наставни скупови и тренинзи уз учешће сарадника Центра.

Схватајући значај развоја српског националног образовног система у профилној области, МЧС Русије даје велики допринос развоју наставно-тренажне основе у самом Центру у Нишу - 2014. године су предате 3 наставне учионице Факултету заштите на раду у Нишу, Факултету Безбедности у Београду и Криминалистичко-полицијском универзитету. У 2017. г. из Русије је испоручен и пуштен у рад наставно-тренажни симулатор „Штурм“, а 2019. године су опремљене 4 наставне учионице у СРХЦ-у.

СРХЦ сарађује са јавним и образовним организацијама, помаже у организацији рекреативних и спортских дечијих кампова у Србији, позива младе у Србији да учествују на скуповима и камповима који се одржавају у Русији (Ногинск, Калуга, Ростов на Дону, Сергијев Посад и др.).

СРХЦ активно учествује у друштвеном животу Републике Србије, обраћајући посебну пажњу на историјски аспект српско-руског пријатељства. СРХЦ је подигао споменик војницима Црвене армије који су пали за ослобођење Југославије и три спомен-плоче посвећене незаборавним догађајима.

Од 2016. године, СРХЦ је придружени члан Међународне организације цивилне заштите (ИЦДО), а 2018. је добио статус регионалног наставног центра ИЦДО-а.

У СРХЦ-у је 2019. године организована стална изложбена поставка произвођача ватрогасно-спасилачке опреме руских и страних компанија.

У будућности Центар видимо као пуноправну међународну структуру, која пружа садејство и помоћ у ванредном хуманитарном реаговању свим заинтересованим државама балканског региона. Центар је отворен за сарадњу са било којом државом или организацијом, која се солидарише са његовим циљевима и задацима.

Центром руководе директор и кодиректор, који се на ротационој основи именују са српске и руске стране на период од две године.

Српско-руски хуманитарни центар се налази на територији града Ниша, у Републици Србији.

Јул 2019.