Српско-руски хуманитарни центар

Резултати обуке српских спасилаца у Русији

У Београду је одржана заједничка прес-конференција Српско-руског хуманитарног центра и Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, која је посвећена подвођењу резултата обуке српских спасилаца у Русији и представљању планова за њихово даље усавршавање.

На конференцији су учествовали заменик директора Српско-руског хуманитарног центра за спасилачке операције, обуку и разминирање, Николај Сукора, начелник Управе ватрогасно-спасилачког одељења МУП-а, Горан Николич, командир Ватрогасно-спасилачке бригаде града Београда, Миле Јовић, стручњак СРХЦ, координатор група за обуку, Михаил Шутов, српски спасиоци, који су прошли припрему у оквиру универзитета МЧС-а Русије.

Обука и повећање квалификација стручњака у области упозоравања и отклањања ванредних ситуација један је од важних задатака Српско-руског хуманитарног центра. Како је саопштио Николај Сукора, почевши од августа 2014. године, 124 спасилаца је повећало своје квалификације под руководством руских стручњака. Обука је спровођена у бази Санкт-Петербуршког Универзитета ГПС МЧС-а Русије и Академије цивилне заштите МЧС-а Русије.

У односу на план, у тим установама формиране су групе од 10 до 12 српских спасилаца, на рок до две недеље, под водством координатора Српско-руског хуманитарног центра и преводилаца. Курс обуке временски износи око две недеље и укључује теоретску припрему, као и практичне задатке у лабораторијама и на полигонима. Након окончања курсева, српским спасиоцима се уручују пригодни сертификати за повишене квалификације. Само у 2015. години, планира се додатна припрема више од 200 стручњака Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.