Српско-руски хуманитарни центар

Откривање споменика совјетским војницима, који су погинули 7. новембра 1944. године у рејону Ниша

На дан седамдесетогодишњице победе у 2. светском рату у Нишу свечано је откривен споменик совјетским војницима, који су погинули 7. новембра 1944. године за независност српског народа у борби са фашизмом.

Иницијатива за подизање споменика припада ветеранским организацијама у Нишу, које су добиле подршку колектива Српско-руског хуманитарног центра. Радови над спомеником водили су се уз заједничко деловање са Амбасадором Руске Федерације у Републици Србији, Александром Чепурином, администрацијом града Ниша, уз непосредну помоћ АД «Југоросгас» ( Генерални директор, Владимир Колдин), компанија, организација и грађана Русије. Аутор пројекта је група архитеката из Ореља, а споменик је подигао колектив каменорезачке радње «Мијић Божидар» из Пирота.

Трагични инцидент 1944. године догодио се месец дана након ослобођења Ниша од фашиста. Колону 6. гардијског пешадијског корпуса 57. армије, која се кретала из Пирота према Параћину, изненада је напала група американских авиона. Као одговор на то, са нишког аеродрома узлетело је 9 совјетских авиона Јак-9, који су такође били нападнути, без обзира на то што су се на њима видели распознатљиви знаци авиона Црвене армије. Резултат инцидента је, према подацима Централног архива Министарства одбране РФ, 23 погинулих совјетских војника.

Америчка војна мисија изразила је жаљење у вези са произашлим догађајима. Пуно година потом, о том трагичном догађају се није говорило. Деветог маја, за време церемоније откривања споменика, имена погинулих јавно су споменута.

У активностима поводом откривања овог споменика учествовали су представници ветеранских и друштвених организација, Амбасаде Руске Федерације у Србији, руководства града Ниша, команде Копнене војске Србије, студенти, школарци, многобројни становници града, а такође и српско-руски тим за хуманитарно разминиравање. Наступивши на церемонији, градоначелник Ниша, Зоран Перишић и кодиректор СРХЦ, Виктор Сафјанов, рекли су да је споменик погинулим совјетским војницима несумњиво важан за заједничко сећање на Други светски рат, за допринос совјетског народа и народа Европе победи над фашизмом. У сећање на сваког од 23 погинулих совјетских војника, пронео се звук удара у звоно помена и на небо над Нишем узлетело је 23 голуба. Споменик су освештали свештеници Српске православне цркве.