Српско-руски хуманитарни центар

Још једна група српских спасилаца прошла је припрему у Русији

Двадесет другог маја, завршила се обука 12 стручњака МУП-а Србије, који су прошли припрему у оквиру програма „Спровођење спасилачких активности у условима поплаве“ на Санкт-Петербуршком универзитету ГПС МЧС-а Русије. У обуци су учествовали ватрогасци и спасилачка одељења МЧС-а Русије. Едукационе активности, започете 13. маја, биле су организоване од стране Санкт-Петербуршког универзитета и Српско-руског хуманитарног центра.

Српски стручњаци су се упознали са опремом која се користи при спровођењу спасилачких активности, присвојили нова знања у области класификације поплава, прошли курс практичних вештина који се одвијао у базену и на отвореној води Финског залива у условима који су блиски реалним. Ватрогасци из Србије савладали су методику спасавања људи из воде, спасавања и самоспасавања са висине, усвојили вештине руковања савременом техником.

Мимо тога, учесници су посетили одељења ватрогасне заштите града на Неви и у пракси се упознали са условима рада руских колега. Такође, за госте је по традицији припремљен опширни културни програм.

Сходно резултатима обуке, уручени су сертификати за повећане квалификације.