Српско-руски хуманитарни центар

Српско-руски хуманитарни центар поново помаже у решавању мигрантске кризе у Србији

Српско-руски хуманитарни центар (СРХЦ) продужава са пружањем помоћи Србији у решавању кризе проузроковане великим бројем азиланата. У петак, 30. октобра Сектору за ванредне ситуације МУП-а Србије су предати шатори, топлотне пећи, 2 дизел генератора велике снаге и приближно 1500 ћебади. О овој помоћи је извештено на конференцији за штампу у Српско-руском хуманитарном центру, одржаној истог дана, на којој су говорили новопостављени руководиоци - директор Бојан Гламочлија и кодиректор Вадим Серјогин.

Августа ове године Српско-руски хуманитарни центар је међу првима пружио помоћ Србији у опремању пунктова за привремени прихват избеглица у Прешеву на граници са Македонијом и Кањижи на граници са Мађарском. Број избеглица се до данас константно повећава тако да је крајем октобра у просеку границу између Македоније и Србије прелазило око 6000 избеглица дневно, настављајући свој пут ка земљама западне Европе.

Директор СРХЦ, Бојан Гламочлија, је изјавио да ће ова помоћ делом бити упућена у Центар за прихват избеглица у Шиду, на граници са Хрватском, али и да ће се ресурси СРХЦ-а користити и за помоћ грађанима Србије. Кодиректор СРХЦ-а, Вадим Серјогин, посебно је истакао да се хуманитарна помоћ коју СРХЦ доставља Србији, шаље у координацији са потребама Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

Одговарајући на питање новинара, Вадим Серјогин, изнео је планове СРХЦ-а за будућност.

- Пре свега то је пружање хуманитарне помоћи Србији и другим земљама балканског региона у случајевима ванредних ситуација, такође настављамо са побољшавањем размене информација са земљама у региону ради анализе и спречавања ванредних ситуација. Важан задатак је и обучавање српских стручњака и њихових колега из суседних земаља. Планира се и стварање посебних модела опреме, прилагођених потребама и специфичностима Србије.

– Знате у Русији постоји мото “Упозорење. Спашавање. Помоћ.” Наш посао је да остваримо сваку од наведених ставки из тог мотоа.