Српско-руски хуманитарни центар

Делегација Академије цивилне заштите Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације у посети СРХЦ

У просторијама Српско-руског хуманитарног центра (СРХЦ) одржали су се преговори по поводу обуке српских специјалиста на бази Академије цивилне заштите Министарства за ванредне ситуације (МЧС) Русије у 2016. години.
О отвореним питањима везаним за ову обуку са руководством СРХЦ-а разговарали су проректор Академије Александар Межов и начелник Факултета руководећег кадра Виталиј Симонов.

Представници Академије изјавили су да су спремни да продуже са програмом убрзане обуке српских стручњака у Русији, реализујући Споразум о сарадњи са Српско-руским хуманитарним центром. Сарадници СРХЦ-а који су одговорни за процес обуке доставили су гостима повратне информације уз помоћ којих ће бити коригован и списак програма обуке за 2016. годину. Посебан акценат ће се ставити на практичну припрему ватрогасаца и спасилаца као и руководећег кадра регионалних штабова цивилне одбране Србије.

Разматратрало се и питање о дуготрајнијој припреми српских официра и студената на Факултету за обуку иностраних специјалиста Академије. На овим разговорима је договорено прелиминарно потписивање докумената неопходних за остварење таквог вида сарадње. Донето је решење о коришћењу могућностима Центра за реаговање у кризним ситуацијама СРХЦ-а за спровађење интерактивних семинара и округлих столова са учешћем стручњака Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, Академије и других образовних центара Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације.

Руководство СРХЦ-а је са представницима Академије одржало и радни састанак на Факултету заштите на раду, Универзитета у Нишу.