Српско-руски хуманитарни центар

Посета Генeралног секретара ICDO Републици Србији и СРХЦ-у

Висока делегација Међународне организације цивилне заштите са седиштем у Женеви (International civil defense organization ICDO) на челу са Генералним секретаром Владимиром Кувшиновим посетила је Српско-руски хуманитарни центар у оквиру своје балканске турнеје.

У понедељак, 25. јануара 2016. године делегацију ICDO испред Министарства унутрашњих послова примио је државни секретар Републике Србије Милосав Миличковић. На састанку је договорено да се покрене иницијатива за промену статуса Републике Србије у тој организацији и прелазак из статуса земље посматрача у статус пуноправног члана ICDO-а. Међународна организација цивилне заштите је до сада у више наврата пружала помоћ Републици Србији у виду опреме за реаговање приликом ванредних ситуација и кроз обуке и усавршавања српских кадрова у Русији, такође и приликом разминирања чиме је ослобођено више милиона квадратних метара.

После састанка у Министарству унутрашњих послова, делегација ICDO-а одржала је и састанак са државним секретаром Роксандом Нинчић у Министарству спољних послова, на коме је деговорено да се покрене поступак приступања пуноправном чланству одмах по добијању званичног захтева из МУП-а Републике Србије.

Другог дана посете Делегација ICDO-а потписала је „Правилник о размени информација“ са Српско-руским хуманитарним центром. У име Центра споразум су потписали директор Центра Бојан Гламочлија и заменик директора Вјачеслав Власенко а у име ICDO -а Генерални секретар Владимир Кувшинов. Овим споразумом договорена је логистичка, информациона и материјална сарадња између Центра и ICDO-а, а самим тим је и квалитет спречавања и отклањања ванредних ситуација подигнут на виши ниво. Разговарано је и о томе да се СРХЦ-у додели статус придруженог члана.

На крају ове радне посете, делегацију ICDO-а, заједно са представницима СРХЦ-а, примио је градоначелник града Ниша проф. др Зоран Перишић. Главне теме разговора биле су досадашња сарадња и будуће активности посебно у области обуке како српских стручњака тако и ученика нишких школа што и јесте једна од примарних делатности ICDO-а.