Српско-руски хуманитарни центар

Размена искустава између руских и српских спасиоца

Спасиоци из Русије - Андреј Легошин, Андреј Захаров и Владимир Тјурнин - припадници одреда „Центроспас“ Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације, који су недавно допутовали у Ниш ради упознавања са начином рада својих колега из Србије и размене практичним искуствима, позвани су од стране Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије у Национални тренинг центар, који се налази у Руми.

За тај дан Сектор за ванредне ситуације Републике Србије запланирао је спровођење теренских вежби за припаднике личног састава. Пошто су се упознали са могућностима Центра за обуку и његовим програмом обуке, спасиоци из Русије су заједно са својим колегама из Руме учествовали у спровођењу практичних задатака који су се односили на различите врсте спасилачких радова.

Руководиоци вежбама, заменик начелника Управе за ватрогасне и спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Влада Племић и начелник Оделења за ванредне ситуације Сремске Митровице Стеван Пејић једнако строго оцењивали су како домаће, тако и спасиоце из Русије.

По њиховом завршетку, вежбе су оцењене као изузетно корисне за размену искуствима, стицања навике заједничког деловања у измешаним тимовима и за побољшање руско – српских односа уопште.