Српско-руски хуманитарни центар

Спасиоци из Русије и СРХЦ у обиласку поплављених подручја

Припадници Српско – руског хуманитарног центра и спасиоци из одреда „Центроспас“ Министарства за ванредне ситуације обишли су подручја највише погођена поплавама. Током поплава се ниво на неким рекама повећао за 4 до 6 метара. Једна од општина која је највише настрадала је општина Лучани, која се налази у непосредној близини Чачка у централној Србији.

Оперативну групу Српско-руског хуманитарног центра дочекали су: Драгиша Броћић – начелник Сектора за ванредне ситуације у Чачку, Боривоје Галић – командир ватрогасно – спасилачког батаљона Чачка и Бојана Икодиновић – шеф Одсека за цивилну заштиту и управљање.

Припадници СРХЦ су се одмах по доласку упутили на места која су била најугроженија поплавама. Тимови цивилне заштите су на свим местима дуж реке санирали последице од поплава на потопљеним кућама и пољима.

У општини Лучани последице природне непогоде, према речима, Драгише Броћића, знатно су веће од оних које је општина претрпела у поплавама 2014. године. Вода се повукла али је оставила иза себе пустош.

После обиласка општине Лучани, припадници СРХЦ-а заједно са руским спасиоцима упознали су се ситуацијом у Чачку у коме су последице поплава видљиве али ипак мање од оних из 2014. године.

По завршетку обиласка погођених подручја оперативну групу СРХЦ-а примили су председница општине Лучани Весна Стамболић и градоначелник Чачка Војислав Илић и захвалили се СРХЦ-у на спремности да пруже помоћ у случају да се та помоћ затражи.