Српско-руски хуманитарни центар

Радна група припадника СРХЦ-а и спасилаца из Русије у посети Пироту

17.03.2016. Радна група састављена од представника СРХЦ-а предвођена директором Бојаном Гламочлијом и представника спасилаца Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације одржала је радни састанак са начелницом Пиротског округа и командантом Штаба за ванредне ситуације у Пироту Драганом Тончић и директором хидроелектране Пирот Љубомиром Стојановићем. Ова посета имала је за циљ координисање заједничког деловања у случају избијања ванредних ситуација на хидроелектрани и могуће коришћење авиона-амфибије Б-200 Министарства за ванредне ситуације Русије у гашењу пожара на југу и југоистоку Србије. Авион-амфибија Б-200 из авио-састава Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације већ је коришћен на простору Републике Србије у ту сврху и раније.

Потом је радна група СРХЦ-а обишла хидроелектрану и системе брзог упозоравања запосленог особља у случајевима ванрдних ситуација, а дискутовано је и о питању брзог упозоравања насељених места низводно од бране хидроелектране.

Одржан је и састанак са командантом Штаба за ванредне ситуације Пиротског округа на коме је разматрана могућност мониторинга ванредних ситуација услед пожара уз коришћење података добијених сателитским праћењем, а такође и коришћење беспилотних летелица, које се користе за детаљизацију тешко приступачних планинских подручја захваћених пламеном. Консултације су се дотакле и могућности избијања пожара на потенцијално опасном хемијском објекту у кругу фабрике „Тигар“. Покренута је и иницијатива за активну потврду термалних тачака путем сателитског посматрања ради стварања базе података „фантомских“ термо-тачки и тачније процене ситуације.