Српско-руски хуманитарни центар

Радни састанак са представницима Сектора за ванредне ситуације и Горске службе спасавања Србије

21.07.2016. године у СРХЦ одржане су наставне активности на тему „Обрада података космичког мониторинга и припрема неопходне документације. Термотачке.“ Настава била је организована од стране радника Центра (Д.Лисенко) на захтев руководиоца Сектора за ванредне ситуације МУП-а РС, који су изразили интерес у професионалном усавршавању својих стручњака, који раде са овом врстом података. Подаци космичког мониторинга МЧС Русије су веома актуелни елементи за организацију реаговања током сезонских пожара.

Настава је наставак циклуса семинара за обуку на наведену тему. Прво предавање, које трајало 6 сати, било је одржано стручњацима НЦУКС-а 2015. године уз помоћ система видео-конференције (ВКС). Овај настави су присуствовали начелник Управе ватрогасно-спасилачке јединице Драган Дончевски, начелник нишког округа Срђан Милосављевић и други запослени Сектора.

Истог дана руководиоци СРХЦ имали су састанак са радном групом Горске службе спавања (ГСС) Србије на челу са председником Владимиром Качурићем. Гости су били упознати са главним смеровима рада Центра и прегледали узорке технике и опреме на располагању Центра. Тема преговора је било успостављања практичне сарадње и могућности обуке руководиоца ГСС у оквиру студијских група у институцијама образовања МЧС Русије.