Српско-руски хуманитарни центар

Отварање комплекса за обуку и тренирање

27.07.2016. године у СРХЦ је отворен комплекс за обуку и тренирање „Стаза спасиоца“, који је опремљен од стране групе представника Центра, спасилаца из одреда „Центроспас“ на челу са Олегом Ганиевим.

Комплекс обједињује искуство руских спасилаца и специфичности српских природних услова. „Стаза спасиоца“ састоји се из два дела, система вертикалних тренажера на територији Центра и теренске базе на гребену Сићевачке клисуре.

Отварању овог комплекса су присуствовали представници нишке ватрогасно-спасилачке јединице, Горске службе спасавања Србије, Спасилачког Савеза Србије, Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији. Током презентације стазе били су демонстрирани вертикални успон-спуштање и могућности рада у задимљеној просторији.

Првог августа ће почети седмодневни курс обуке за прву групу спасилаца из нишке ватрогасне јединице Сектора за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије.

Комплекс је изграђен такође на молбу студената Нишког универзитета, будућих стручњака заштите на раду, који су још у мају били упознати са неким од елемената комплекса.