Српско-руски хуманитарни центар

Завршетак курса обуке

11. августа прва група спасилаца из нишке ватрогасне јединице Сектора за ВС МУП-а Републике Србије завршила је обуку на комплексу за обуку и тренирање „Стаза спасиоца“. Након завршетка обуке су уручени сертификати.

Комплекс обједињује искуство руских спасилаца и специфичности српских природних услова. „Стаза спасиоца“ састоји се из два дела, система вертикалних тренажера на територији Центра и теренске базе на планинском гребену.

Током обуке, локални спасиоци су тестирали нову опрему, упознали су се са правилима безбедности, обавили вертикалне, хоризонталне, дијагоналне успоне-спуштања на објекту, извршили радове у задимљеној просторији.

Успон на Сићевачку клисуру је обављен на завршетку курса. Спасиоци су демонстрирали добијено знање у пракси на терену, показали су искуство у трагању и спасавању уз коришћење алпинистичке опреме.

Свечаној церемонији уручивања сертификата су присуствовали заменик начелника Сектора за ВС МУП-а РС Бобан Стевановић, представнике Сектора за ВС Влада Племић и Драган Дончевски, помоћник градоначелника Драгослав Павловић, заменик начелника нишке ватрогасно-спасилачке јединице Марко Радовановић, представници Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији, жандармерије и Горске службе спасавања Србије.

Полазници су разговарали о могућностима даљег коришћења "Стазе" у циљу наставка обуке српских стручњака. Руководилац прве групе спасилаца Миодраг Поповић означио је на велики значај курса за повећање квалификација младих српских стручњака током радова на висини, као за добијање искуства рада са савременим руским ватрогасно-спасилачким средствима и технологијама.