Српско-руски хуманитарни центар

Посета делегације СРХЦ-а Швајцарској

Од 23. до 26. августа ове године позивом руководиоца Федеративне Канцеларије за цивилну заштиту (FOCP) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC) у циљу реализације статуса СРХЦ-а као придруженог члана Међународне организације за цивилну заштиту (ICDO), делегација Центра (Б. Гламочлија, В. Власенко и Д. Лисенко) посетила је Берн и Женеву, где су били одржани радни преговори са представницима наведених институција.

Представници СРХЦ-а посетили су федерални и регионални центар за обуку у градовима Шварзенберг и Цугиш, присуствовали су вежбама на отвореном, а такође посетили професионалне и волонтерске ватрогасне јединице.

Швајцарска страна је потврдила своју заинтересованост у развоју радних контаката са СРХЦ-ом, позвала је српске колеге на обуку у Швајцарској, изразила је спремност да допуни магацин СРХЦ-а средставима FOCP, у циљу да ова имовина буде искоришћена за брзо реаговање у ванредним ситуацијама у региону и за предају на оперативно коришћење Министарству унутрашњих послова РС.

У Женеви, у седишту ICDO одржали су се преговори са замеником Генералног секретара те организације Беном Касемом Ељ-Катрусијем. Главна тема разговора била је проширење практичне сарадње између ICDO-а и СРХЦ-а, укључујући попуњавање магацина Центра спасилачком опремом и добијање специјализованих контејнера (лекарске, ватрогасно-спасилачке и „АBC“) преко ICDO на коришћење СРХЦ-а са циљем ширења базе за обуку и тренинг, као и пружање консултантских услуга Центру од стране ICDO-а.