Српско-руски хуманитарни центар

Пројекат Параћин-8

Од 2008. године српско-руски одред обавља радове за хуманитарно разминирање, који су били започети чишћењем неких делова града Ниша и аеродрома „Константин Велики“ на периферији града.

Oд експлозивних средстава oчишћено je више од 4,785,087 квадратних метара српске територије, било je пронађено и уништено више од 13.000 експлозивних направа које су остале у земљи од времена Првог и Другог светског рата, као и након бомбардовања НАТО 1999. године и експлозије у војном магацину у Параћину октобра 2006. године.

Хуманитарно разминирање гарантује безбедност каснијег коришћења земље за индустријске и пољопривредне радове и то је један од задатака Српско-руског хуманитарног центра у Нишу који своје активности реализује кроз „Емерком-Демајнинг“ (институција МЧС-а Русије) и српских структура. Међународна организација цивилне заштите (ICDO) пружила је значајну помоћ у остварању овог пројекта, док руска страна финансира радове.

Одред је почео следећу радну сезону у 2016. Ових дана делегација СРХЦ посетила је територије које су планиране за чишћење. Руководилац одреда Богдан Пилипчук спровео је брифинг, показао већ очишћене делове и остале елементе пројекта на терену. Питање сарадње је било предмет дискусије док су гости погледали узорке муниције пронађених експлозивних средстава.