Српско-руски хуманитарни центар

Руски спасиоци на српским вежбама

21.09.2016 представници СРХЦ, спасиоци одреда Центроспас на челу са Игором Петровим, су били позвани да присуствују вежбама београдског гарнизона ватрогасно-спасилачке јединице Кошутњак као посматрачи. Тема вежби је била спасавање из рушевина у урбаним срединама.

Тродневни програм обуке спасилаца укључује увежбавање технике евакуације из рушевина, као и кањона и других тешко доступних места.

Руски спасиоци су имали могућност да посматрају ток вежбе и да упореде српске спасилачке технологије са методама које се користе у Русији. На крају дана, представници СРХЦ одржали су састанак са начелником ватрогасног гарнизона Миле Јовичићем и начелником ватрогасно-спасилачких јединица Сектора за ванредне ситуације МУП-а РС Сашом Ранчићем. Разговарали су о перспективама стручне српско-руске сарадње, посебно о доквалификацији српских спасиоца у складу са руском методологијом и коришћењeм нових технологија.

Одвојено се водио и разговор о обуци на терену "Стаза спасиоца", који је опремљен за обуку и тренинг вештина за индустријски и планинарски алпинизам. Тренутно, овакав елемент обуке постоји само у СРХЦ-у.

Са своје стране, спасиоци Центроспаса су такође потврдили спремност да поделе своје искуство са српским колегама.