Српско-руски хуманитарни центар

СРХЦ ,«112 EXPO», Београд, 11.-14. октобар 2016.

Један од задатака СРХЦ је демонстрација савремених руских ватрогасно-спасилачких средстава и технологија. Ова опрема представља основ за формирање експозиције центра на 40. Међународном сајму превенције и реаговању у ванредним ситуацијама и безбедности и здравља на раду – 112 EXPO, који je отворен у Београду.

Генерални покровитељ овог едукативног, заштитно-безбедносног и пословног дагађаја од општег интереса је Сектор за вантедне ситуације Министарсва унутрашњих послова Републике Србије, а покровитељ Управа за безбедност и здравље на раду Министарсва за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Сајам је окупио око 100 директних излагача. Они представљају преко 150 домаћих и светских брендова у заштитно-безбедносној области.

11. октобра у име генералног покровитеља на свечаном отварању говорио је Предраг Марић, помоћник министра. Александар Јаблановић, државни секретар био је присутан овом догађају и рекао да је ова манифестација веоме важна за развој националних предузећа у безбедносном сектору, као и за сарадњу међу надлежним структурама и информисање становништва.

На дан отварања, српски ватрогасци су спровели показне вежбе на полигону испред зграде сајма. Треба напоменути да је техника коју је Русија предала на оперативно коришћење Сектору за ВС МУП-а Србије била активно искоришћена у овим вежбама. То су ватрогасно-спасилачка возила и робо-технички комплекс MVF-5. Показне вежбе су добиле најбоље оцене, а улогу у томе има и СРХЦ. Преко Центра је већи део српских ватрогасаца завршило обуку и усавршавање у високошколским институцијама МЧС-а Русије.

Експозиција Центра заинтересовала је посетиоце сајма и медије. Представници српске и руске стране су одговарали на питања, објашњавали циљеве и задатке СРХЦ. Информативни филм о активностима Центра и о деловању руских спасиоца је био приказиван нон стоп.