Српско-руски хуманитарни центар

Ниш. Октобар. Датуми за сећање.

12. октобра представници Српско-руског хуманитарног центра учествовали су у обележавању дана посвећеног ослобођењу Ниша у Првом светском рату. Од октобра 1915. до октобра 1918. Ниш је био окупиран од стране немачко-аустријске и бугарске војске. Прва српска армија, под командом војводе Петра Бојовића, ослободила је град 12. октобра 1918.

Два дана касније, 14. октобра, Ниш је обележио још један историјски датум - дан ослобођења од нацистичких трупа, који се догодио 1944. године као резултат заједничких акција Црвене армије и Народноослободилачке војске Југославије. Грађани, градски званичници и запослени у Центру, положили су венце на споменик ослободиоцима.

Након тога, представници СРХЦ су положили венце на месту погибије потпуковника П. Андрејева и наредника И. Гизатулина који су погинули на том месту 14. октобра 1944. године, у борби са окупаторима.

Такође, био је положен венац на споменик совјетским војницима, који су 7. новембра 1944. године погинули за слободу Југославије. Тог дана оборено је по 3 авиона са сваке стране, погинуо је 31 припадник Црвене армије, а 37 их је било рањено. Међу њима је био и генерал Г. Котов.

Иницијатива за подизање овог споменика припада организацијама ветерана града Ниша, а подржана је била од стране Српско-руског хуманитарног центра. Споменик је свечано откривен 9. маја 2015. године на дан 70. годишњице победе у Другом светском рату.