Српско-руски хуманитарни центар

Спасиоци СРХЦ у Краљеву и Новом Саду

У циљу развијања сарадње са српским спасилачким тимовима и подизања нивоа спремности за реаговање, представници Центра, руски спасиоци, на челу са Игором Петровим су учествовали на вежбама, које је организовао Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије. Биле су то вежбе спасавања на води и из рушевина у урбаним срединама.

Вежбе спасавања на води су се одржавале недалеко од Краљева. Група руских спасиоца је учествовала у оба дела – двевном и ноћном спасавању. Разрађиване су биле методе спасавања – пребацивање унесрећеног помоћу понтона, спасавање људи из воде и спасавање уз помоћ ужета.

У овим вежбама је учествовало неколико тимова из различитих делова Србије. Српски спасиоци су демонстрирали висок степен обучености, показујући и резултате обуке приликом усавршавања на Санктпетербуршком универзитету државне ватрогасне службе МЧС-а Русије. На том Универзитету је неколико група српских спасилаца прошло обуку спасавања на води у зимским и летњим условима.

Едукативни циљ других вежби је био спасавање из рушевина у урбаним срединама са елементима индустријског алпинизма. Те вежбе су одржане у близини Новог Сада. Обуке за такву врсту спасавања се одржавају у Москви, на Академији за цивилну заштиту. У новембру ће тамо бити упућена још једна група српских спасилаца на усавршавање.

На оваквим заједничким вежбама, руски и српски спасиоци размењују искуства, проверавају своје јаче и слабије стране професионалне припремљености. На територији Центра је направљен «Стаза спасиоца»- комплекс за вежбе спасиоца. При раду на тој стази се усавршавају спасиоци и отклањају евентуални недостаци. Најбоље се то види приликом заједничких вежби.