Српско-руски хуманитарни центар

Министар унутрашњих послова РС Небојша Стефановић у Нишу

16. октобра министар унутрашњих послова РС Небојша Стефановић посетио је Српско-руски хуманитарни центар. На окупу у Центру били су Светозар Радић, заменик шефа кабинета МУП-а РС, Александар Живковић, саветник министра МУП-а РС, Предраг Марић, помоћник министра и начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а РС, Горан Драговић, командант Жандармерије, Владимир Ребић, директор полиције, Зоран Алимпић, начелник Управе полиције МУП-а РС, Нинослав Митић, начелник Полицијске управе Ниш, Дарко Булатовић, градоначелник Града Ниша и Драгослав Павловић, помоћник градоначелника Града Ниша, припадници волонтерских спасилачких удружења, образовних институција. Са стране руске амбасаде присуствовао је Сергеј Косарев, први секретар Амбасаде Русије у Републици Србији.

Ова посета је јединствена по томе што је представник Оснивача СРХЦ први пут дошао у специјалну посету Центру. Министар и његови сарадници прегледали су магацин СРХЦ, упознали су са радницима Центра, били присутни на показним вежбама које су биле одржане од стране српских и руских спасилаца на комплексу за вежбање и тренинг „Стаза спасиоца“.

Састанак је трајао око два сата. Министар је након тога одржао говор, у којем је захвалио Русији и МЧС-у за њихову улогу у развоју СРХЦ, активности и перспективе које је он високо оценио. Најефикаснија сарадња је у следећим областима: геоинформационе технологије, космички мониторинг, обука и усавршавање српских стручњака у Русији, развој центра за реаговање у кризним ситуацијама СРХЦ. Министар је посебно поменуо и међународну активност Центра, сарадњу са регионалним директоратима, Швајцарском, ICDO и могућност да се Србија придружи овој међународној организацији. Министар је изразио захвалност Центру за помоћ у опремању мигрантских центара у Прешеву, Кањижи и Шиду.

Даљи развој Центра министар посматра у остварењу заједничких оперативних активности, усавршавању система за управљање снагама и средствима уз појачање материјалне и техничке основе, допуне резерви, повећање броја српских и руских радника у СРХЦ.

На крају, министар Небојша Стефановић је изјавио да постоји потреба за наставком српско-руске сарадње у овој области. У име Центра, министру је била поклоњена слика „Изливање Неве у Санкт-Петербургу“. Задња тачка посете министра била је прес-конференција за медије.