Српско-руски хуманитарни центар

Српска хуманитарна помоћ народу Сирије

Са аеродрома «Константин Велики» из Ниша према Сирији одлетео је руски авион ИЛ-76. У авиону се налазила хуманитарна помоћ за становништво Сирије. Укупно, руководство Србије планира да за становнике града Алеп пошаље око 40 тона хране, одеће и лекова. Хуманитарна помоћ ће бити допремљена руским авионима у сиријску базу Хумејмим, а одатле наземним путевима у Алеп.

На аеродрому су «хуманитарни авион» испратили Амбасадор Руске Федерације у Србији - А.В. Чепурин, заменик министра одбране Србије – државни секретар Ненад Нерић, велика група њихових сарадника, представници Центра – директор Бојан Гламочлија, кодиректор В. Власенко и други.

Одговарајући на питања представника штампе и телевизија, руски Амбасадор је изјавио: « ...То је хуманитарна акција која показује добру, велику душу српског народа, хуманост Срба». Он је истакао следеће: «То је потпуно хуманитарна акција Србије која помаже свим Сиријцима, угроженим од стране терориста: деци, старијим особама, целом становништву, свима којима је помоћ потребна...». Ова хуманитарна акција је организована и реализована у потпуној сагласности са одредбама и нормама међународног права.

Са аеродрома су се Амбасадор Руске Федерације у Републици Србији и заменик министра одбране Републике Србије упутили у Српско - руски хуманитарни центар, где је високе госте дочекало сво особље Центра. Гости су обишли СРХЦ, а такође је проведен брифинг у вези са задацима Центра и начинима њихове реализације. Нарочита пажња је била посвећена уникатном по својим могућностима Центру управљања у кризним ситуацијама Српско-руског хуманитарног центра, већ постигнутим резултатима и његовом значају за Србију и цео регион. Високо је оцењена помоћ МЧС-а Русије и Националног Центра за управљање у кризним ситуацијама, нарочито у области космичког мониторинга.

Потребно је истаћи да посету Центру од стране уважених гостију (Амбасадора Руске Федерације А.В. Чепурина, Министра унутрашњих послова Србије - господина Небојше Стефановића, заменика министра одбране Србије - господина Ненада Нерића, начелника Сектора за ванредне ситуације - господина Предрага Марића и других високих гостију) руководство Српско-руског хуманитарног центра оцењује као знак за даље развијање Центра.