Српско-руски хуманитарни центар

Усавршавамо се у Санкт-Петербургу

24. октобра 2016. године, група ватрогасаца-спасиоца из Србије, Македоније, Босне и Херцеговине, Републике Српске, а такође припадници ватрогасних одељења аеродрома „Константин Велики“ из Ниша и ватрогасне јединице компаније „НИС“, почели су курс обуке-усавршавања на Санкт-Петербуршком универзитету државне ватрогасне службе, чија је сврха била усавршавање професионалних знања и способности.

Група је била формирана од стручњака, који су већ имали значајно искуство рада у ватрогасно-спасилачкој служби. Руска страна провела курс под називом „Заштита од гаса и дима“. Курс се састојао од два дела – теоретске обуке и практичних вежби. Изабрана је та проблематика, јер се са њом свакодневно у свом раду сусрећу ватрогасци. Група ће посетити центре за вежбање и тренинг, упознати са радом руских колега из ватрогасно-спасилачких одељења индустријских предузећа, имати вежбе на полигонима.

Руководиоци Универзитета сматрају да ће програм курса омогућити српским гостима да у пракси примене нова искуства у раду по повратку у Србију.

Подсећамо, да су управо у 2016. години, први пут на обуку у Русију били послати стручњаци из Босне и Херцеговине и Македоније.