Српско-руски хуманитарни центар

Владимир Пучков о СРХЦ-у

Министар за ванредне ситуације Руске Федерације Владимир Пучков састао се у Будимпешти са министром унутрашњих послова Мађарске Шандором Пинтером. Они су размотрили питања интеракције структура за ванредне ситуације двеју држава у области ванредног хуманитарног реаговања на катастрофе и кризе, а такође суделовање у међународној сарадњи.

Током радног састанка министар је истакао, да МЧС Русије узастопно развија концепцију оснивања хуманитарних центара, како на простору бившег Совјетског Савеза, тако и у Источној Европи – Српско-руски хуманитарни центар. Министар је предложио да се размотре различити облици сарадње, укључујући коришћење широких могућности Центра.

«…Још једна тема, о којој смо разговарали, је координација међународног хуманитарног рада. МЧС Русије је заједно са српским колегама основало хуманитарни центар у Нишу, који је у више наврата учествовао у уклањању последица ванредних ситуација. Ја позивам стручњаке да посете овај центар и учествују у његовом раду.», - рекао је Владимир Пучков.

«...Предлажемо мађарским партнерима да размотре следеће правце могуће сарадње користећи Српско-руски хуманитарни центар – то је учешће припадника и технике Центра у уклањању ванредних ситуација, везаних за поплаве и пожаре, пружање хуманитарне помоћи настрадалом становништву, као и повећање квалификације стручњака спасилачке службе Мађарске на бази Центра», - истакао је министар за ванредне ситуације Руске Федерације.

Информација је добијена од прес-службе МЧС-а Русије.