Српско-руски хуманитарни центар

Обучавање српске омладине

У току прошле недеље, представници Центра – Игор Петров, Андреј Терехов и Андреј Нижников су заједно са припадником Српско-руског одреда за хуманитарно разминиравање а у складу са једним од циљева Центра (обука српских стручњака) и уз помоћ коришћења учионице која је била предата од стране МЧС-а Русије високошколским установама Србије, одржали предавање на Академији МУП Србије.

Теме су биле „Спровођење спасилачких операција у посебним условима (Синај)“ и „Специфичност хуманитарног разминиравања на Балкану“. Спасиоци МЧС И. Петров и А. Нижников су поделили своја искуства са слушаоцима о свом учешћу у спасилачкој операцији у Египту новембра 2015. године, када је погинуло 224 људи у срушеном руском авиону. Припадник Руско-српског одреда за хуманитарно разминиравање Виктор Диденко је испричао студентима о пројекту за хуманитарно разминиравање на територији Србије, које се финансира од стране Руске Федерације. Те операције разминиравања се воде од 2008. године.

Касније су сарадници Центра учествовали на радном састанку са деканом и професорима Факултета безбедности Београдског универзитета. Био је постигнут договор о теми будућих предавања и датумима када ће се провести. Руководство факултета је одредило наставне правце будућих предавања: „Министарство за ванредне ситуације Русије – организација и структура“ и „Организација и спровођење спасилачких операција“.

Предавања на Универзитету у Нишу су планирана за наредни период.

Треба истаћи да су Универзитету у Београду, Универзитету у Нишу и Полицијској академији у Београду 2014. године три учионице за обуку студената биле предате од стране Министарства за ванредне ситуације Русије.