Српско-руски хуманитарни центар

Ватрогасци Балкана - уједините се!

Практични семинар Ватрогасног савеза Србије био је одржан у Ваљеву трећег новембра. У њему су учествовали ватрогасци суседних балканских држава – Хрватске, Словенијe, Босне и Херцеговине и Републике Српске.

Српско-руски хуманитарни центар има изграђен пријатељски контакт са овом српском волонтерском организацијом. Након позива у Ваљево, дошли су и представници Центра – спасиоци одреда Центроспас Игор Петров, Андреј Терехов и Андреј Нижников. Они су упућени у СРХЦ да проучавају искуства српских колега и да пруже њима помоћ, ако то буде било потребно.

Догађај је укључивао теоријски и практични део: извештаје о активностима Савеза у Србији и балканском региону и вежбу на терену на тему: „Деловање у саобраћајној несрећи и евакуација настрадалог“ и „Техника евакуације повређеног са висине у градским условима“ са коришћењем елемената индустријског алпинизма. Припадници ПВСЈ Ваљево и ДВД Партизан Ваљево учестововали су у овој вежби.

Након завршетка вежбе, руски спасиоци су високо оценили искуство и вештине локалних стручњака, као и информисали присутне о активностима СРХЦ и перспективом развоја.