Српско-руски хуманитарни центар

Средства јавног информисања о Српско-руском хуманитарном центру

Није тајна да СРХЦ упоредо са својим професионалним задацима, активно сарађује са друштвеним организацијама, образовним установама и представницима средстава јавног информисања – новина и телевизија.

У последње време је интересовање за Центар значајно повећано, учестале су посете Центру од стране домаћих и страних новинара, који се на различит начин односе према Центру, Србији и Русији.

У тој области, политика Центра је јасна и недвосмислена – отвореност и добронамерност, спремност да се говори о његовим циљевима, задацима и правцима деловања.

Само за последњих пар месеци, Центар су посетили представници светски познатих медијских портала и кућа, као – Аустријска радио телевизија-„ORF“ (Кристијан Вершуц), енглески „Sundey Times“ у ЕУ (Бојан Панчевски), амерички „The Associated Press – AP” за Балкан (Душан стојановић), амерички „NEWS WEEK- Serbia” (Бранка Митровић) и други.

Свима им је била пружена могућност да слободно погледају просторије Центра, Центар за управљање у кризним ситуацијама – ЦУКС, наставни-тренинг центар. То истичу и сами новинари. Тако, Бранка Митровић у мајском чланку под називом „У шпијунском гнезду“, пише: „...војна активност СРХЦ се нигде не примећује...Србија је потписала Споразум о учешћу у Механизму цивилне заштите ЕУ, а у тај пакет је укључена и „нишка база“...“. „...И ево, ми смо у складиштима Центра – овде нема војника, нема оружја, тенкова такође нема...Нема ни детаљног прегледа на улазу у Центар. У резервама (складиштима) се налази само то, шта може да буде потребно људима који су се нашли у невољи – чамци за спасавање, кревети на расклапање, мадраци, дизел-генератори...“

Представник Телевизије Аустрије „ORF” пише у свом чланку под називом „Растући утицај Русије у Србији“ о томе, да „...већина Срба је сматрала и сматра да је Русија њен главни помоћник и заштитник...Русија се сматра за земљу која помаже Србији више од свих, без обзира на сва финансијска улагања ЕУ“.

У свом интервјуу новинару „Sunday Times”, кодиректор Центра В. Власенко је истакао: „...Центар учествује у хуманитарној активности у сарадњи са структурама Организације УН – Управа за избеглице, Програмом за развој УН и другим међународним институцијама. Центар је, у моменту када светски „хуманитарци“ нису знали шта да раде са реком миграната, први реаговао на захтев српског руководства и опремио пунктове проласка и привременог смештаја миграната у Прешеву, Кањижи и Шиду...Није чудно да се делатност центра свиђа Србима...“.

Осим тога, представници Центра континуирано учествују на брифинзима и прес-конференцијама, одговарајући често на врло сложена питања и говорећи о деловању Центра у области реаговања на ванредне ситуације и катастрофе :

  • Поплаве у Србији 2014. године,
  • Опремању центара за мигранте у 2015. години,
  • Слању хуманитарне помоћи у Албанију, Словенију, Сарајево и Бањалуку, као и у друге градове у Србији.

Врло су популарни у средствима јавног информисања и руски спасиоци, њихова искуства и ставови. Много је значила и прес-конференција руководства Центра и руских спасилаца, која је организована од стране информационе агенције „Спутњик“ и која је имала своје место на Међународном сајму књига у Београду, 29. октобра.