Српско-руски хуманитарни центар

СРХЦ на Дану ватрогасаца Србије

Представници СРХЦ, предвођени Игором Петровом, учествовали су на свечаностима које су посвећене Дану ватрогасаца, а одржавале су се у Нишу 7. новембра 2016. године. Тога дана је додељена награда најбољем ватрогасцу-спасиоцу нишког региона, показана је ватрогасно-спасилачка техника којом се користе припадници ватрогасно-спасилачких јединица и демонстриране вежбе. Грађани, нарочито они најмлађи, са великим интересом су разгледали технику, искористили могућност да седе у чамцу за спасавање, да додирну технику којом се користе ватрогасци.

Показне вежбе су се састојале од неколико етапа: спасавање из запаљеног аутобуса, спасавање са висине уз помоћ алпинистичке опреме, извлачење пострадалих из хаварисаног аутомобила, спасавање из реке, пребацивање унесрећеног преко воде до места где се налазе амбулантна кола и потрага за унесрећенима уз помоћ паса-трагача. У вежбама су учествовали припадници ватрогасно-спасилачких јединица, Жандармерије и Црвеног крста.

Учесници у вежбама су показали важност тимског деловања и висок степен професионализма. Ватрогасци-спасиоци су нарочито истакли да је акција „спуштање са висине са унесрећеним на носилима“ била увежбана на комплексу за обуку и тренирање „Стаза спасилаца“, у бази СРХЦ.

Подсећамо, да су на „Стази спасилаца“ прошле обуку већ 2 групе ватрогасаца-спасилаца из нишке ватрогасне бригаде, а следеће седмице ће бити на обуци следећа група. „Стаза спасилаца“ се усавршава, додају се нове тачке за обуку – у складу са захтевима и потребама српских спасиоца.