Српско-руски хуманитарни центар

Мађарски спасиоци у Нишу

Руководство СРХЦ, упоредо са професионалним задацима као што су учествовање у обуци и тренинзима ватрогасаца-спасилаца МУП Србије, пружање помоћи приликом санирања последица ванредних ситуација, обучавање српских колега у Центру и у Русији, велику пажњу посвећује успостављању сарадње са службама сличног профила у суседним државама. У тешким тренуцима можемо рачунати и на њихову помоћ. Данас, уз помоћ Центра, представници Босне и Херцеговине, Македоније и Републике Српске подижу свој ниво обучености на курсевима које организује МЧС Русије.

У оквирима такве сарадње, председник „Мађарске добровољне спасилачке асоцијације“ Кристоф Бакај и троје његових колега су били у Центру, ради успостављања сарадње.

Гости из Мађарске су били упознати са ресусрсном основом којом располаже Центар : ЦУКС (Центар за управљање у кризним ситуацијама), складиште и „Стаза спасилаца“. На крају посете им је била представљена и тренинг вежба на брдском масиву Јелашница, коју су заједно извели руски сарадници Центра и српски спасиоци из Горске службе спасавања.

Постигнут је договор са господином Бакаијем о припреми даљих корака у циљу остварења плодотворне сарадње. Први од њих ће бити заједничко учешће припадника СРХЦ и мађарских колега у вежбама, које ће организовати Сектор за ванредне ситуације МУП Србије, почетком децембра. Вежбе ће бити оријентисане на спасилачке операције у планинским условима.