Српско-руски хуманитарни центар

Међународне вежбе на Копаној Главици

Волонтери из Руског савеза спасилаца дошли су у Београд и отпутовали на исток Србије да учествују у спелеолошким вежбама «Ибрин понор 2016», које су организоване од стране Горске службе спасавања Србије у периоду од 2. до 4. децембра 2016. године на области Копана Главица на Мирочу. Овај догађај је други радни контакт између организација. Прва сарадња је била остварена у Владикавказу (Северна Осетија) током вежби у планинским условима.

Сад, у Србији, спасиоци-волонтери из Бугарске, Словеније и Русије, као и припадници Сектора за ванредне ситуације, радили су заједно на задацима. Циљ је био развој ефикасне узајамне сарадње између различитих организација и тимова. Задаци током вежби су били: евакуација настрадалог из пећине, премештање повређеног до места где се налази хитна помоћ. Анализа резултата и дискусија о плановима су били одржани након вежби.

Сви учесници су навели висок професионални ниво спасиоца Горске службе. А хладно време послужио је да учесници још снажније и брже испуњавају своје задатке.

Руководиоци Српско-руског хуманитарног центра изражавају захвалност Горској служби спасавања и њеном руководиоцу Владимиру Качурићу и спремност за наставак ефективне сарадње.