Српско-руски хуманитарни центар

„Спасилац“ о Центру

Новине „Спасилац – МЧС Русије“, издање 45 од 1. децембра 2016. године пише и о Српко-руском хуманитарном центру и његовом директору Бојану Гламочлији.

У чланку пише:

„ЦЕНТАР ЗА САРАДЊУ“. У номинацији „Спасавање без граница“ Сверуске свечаности„Сазвежђе храбрости“ награђен је директор Српско-руског хуманитарног центра Бојан Гламочлија.

Српско-руски хуманитарни центар настао је на основу Споразума између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације 25. априла 2012. године.

Бојан Гламочлија постао је директор Центра у 2015. Пре тога он је био шеф Бироа Начелника Сектора за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије.

У мају 2014. године након јаких киша у целом Балкану била је хуманитарна катастрофа у Обреновцу. Тада је Бојан Гламочлија заједно са другим спасиоцима учествовао у евакуацији људи, показао се као способан координатор током заједничке Српско-Руске спасилачке операције.

Као директор СРХЦ Бојан Гламочлија учествовао је у решавању мигрантске кризе на српским границама. Радио је и на развијању сарадње са суседним Балканским државама, као и одржавању курсева усавршавања за српскe и балканске стручњаке.