Српско-руски хуманитарни центар

Представник Малтешког витешког реда посетио је Центар

Српско-руски хуманитарни центар је отворен за придруживање сваке државе или организације, која је солидарна са његовим циљевима и задацима. У будућности, Центар се види као свеобухватна међународна структура, која обезбеђује суделовање и пружа помоћ у ванредном хуманитарном реаговању свим заинтересованим државама Балканског и других региона.

На основу тога и са циљем повећања сарадње са међународним организацијама и проширења могућности за хуманитарно реаговање, Дирекција Центра одржала је састанак са шефом кабинета Великог мајстора сувереног војног болничког реда Светог Јована Јерусалимског од Родоса и Малте. Према међународном праву, Малтешки ред је суверена формација. Он има статус посматрача у Организацији Уједињених нација и Савету Европе.

Могућности сарадње у области хуманитарног реаговања (прва помоћ током ванредних ситуација, помоћ са опремањом мигранских кампова у медицинском опремом и други хуманитарни правци) били су предмет дискусије током састанка.

Представник Малтешког витешког реда имао је прилику да се упозна са активностима Центра, посетио је Центар за управљање у кризним ситуацијама, магацин и комплекс за вежбање „Стаза спасиоца“.

Могуће области за даље заједничке активности су пронађене, а стране су се договориле да наставе пословне контакте.