Српско-руски хуманитарни центар

8. децембар у животу припадника СРХЦ

У оквирима ширења контаката и сарадње СРХЦ са српско-руским структурама и организацијама, директор СРХЦ Бојан Гламочлија и кодиректор Центра Вјачеслав Власенко, учествовали су у Руском дому у Београду на семинару „Улога Руске Федерације у области међународне сарадње“.

Руководилац тима спасилаца Центра, Иван Сулаев и његов српски колега Сретен Димитријевић, учествовали су на семинару „Иновационе технологије гашења пожара температурно-активированом водом и левитирајућом пеном“, који је одржан у Привредној комори Беодрада. Организатор семинара је била Руска академија наука и катедра за ватрогасну технику Факултета МЧС.

Отворио је рад семинара у Руском дому амбасадор Русије у Београду, А.В. Чепурин. На семинару је била разматрана тема позиционирања улоге Русије у решавању социјалних, економских и хуманитарних питања у оквирима пружања помоћи међународном развоју и доприносу Руске Федерације у обезбеђивању стабилности у међународном развоју до 2030. године.

У Руском дому су руководиоци Центра одржали презентацију о правцима рада Центра, одговарали на питања учесника и имали састанке са представницима низа организација.

На семинару у Привредној комори Београда, представљена је била нова технологија у гашењу пожара. Треба истаћи да је захваљујући раду и истраживању руских научника, данас са најновијом технологијом могуће неколико пута увећати ефективност гашења пожара.

Учешће на оба семинара је омогућило представницима Центра да представе резултате рада Центра, а такође да се упознају са најновијим достигнућима из области гашења пожара.