Српско-руски хуманитарни центар

Хуманитарно разминиравање: Пројекат је завршен, али је мина још пуно

Један од главних задатака Српско-руског хуманитарног центра је реализација пројеката хуманитарног разминиравања.

Заједнички, руско-српски одред се од 2008. године бави разминиравањем територије Србије од НУС (неексплодираних убојних средстава). За овај период је очишћено око 5 милиона квадратних метара земљишта, нађено и уништено више од 14.000 неексплодираних убојних средстава, која су остала у земљи од времена Првог и Другог светског рата, после бомбардовања Србије од стране НАТО 1999. године и експлозије на војном складишту у Параћину, 2006. године.

У 2016. години, одред је завршио пројекат „Параћин 8“, кад је за 6 месеци очишћено 652.106 квадратних метара територије, нађено и уништено 91 неексплодирано убојно средство. У првим годинама рада, деминери су понекад недељно налазили по 300 убојних средстава ! Сада је територија у рејону града Параћина опет безбедна. Раде индустријска постројења и обављају се пољопривредни радови.

Припадници СРХЦ су посетили 19. децембра пољску базу одреда, на дан кад су завршени радови. Руководилац одреда, Б. Пилипчук, одржао је брифинг у вези са резултатима рада на пројекту „Параћин 8“. Истакао је да су већину убојних средстава чиниле минобацачке мине и артиљеријске гранате. Била су разматрана питања даљег заједничког рада у 2017. години, у оквиру пројекта „Ћуприја 1“, јер је по речима Б. Пилипчука: „...један пројекат завршен, а мина је у том рејону још много...“.

Подсетимо да се хуманитарно разминиравање реализује преко ЕМЕРКОМ-ДЕМАЈНИНГ (фирму у саставу МЧС Русије), заједно са српским структурама. Пројекат финансира Руска Федерација, а Међународна организација за цивилну заштиту – ICDO, помаже у провођењу тих пројеката.

Сектор за ванредне ситуације МУП Србије се обратио Српско-руском хуманитарном центру у вези са организацијом курсева за обуку у Русији стручњака за хуманитарно разминиравање. То указује да је руководство државе чврсто решено да се земља очисти од остатака из ратова и НАТО бомбардовања.