Српско-руски хуманитарни центар

Обреновац и руски спасиоци

Припадници СРХЦ - Павел Терехов и Никита Потапов, учествовали су у свечаностима које су одржане поводом обележавања дана града Обреновца. Тај град је пре две године био погођен катастрофалном поплавом. Све зграде и куће су биле под водом, а становници су спас покушавали да нађу на вишим спратовима и балконима.

Тада је Русија прва реаговала на ту несрећу и послала у Србију авион Ил-76 са одредом спасилаца. Више од 70 спасилаца са комплетном опремом је слетело у Београд, одакле су пребачени у Обреновац. Међу њима је био и Павел Терехов. Операција спасавања се одвијала и дању и ноћу. Укупно је било спасено око 2 хиљаде људи.

Прошло је две године, али су у сећању људи још свежа сећања на те трагичне догађаје и помоћ руских спасилаца. Обреновчани су се обратили Српско-руском хуманитарном центру са позивом да спасиоци посете њихов град и погледају те промене које су се десиле за две године – саграђене су нове зграде, школе, индустријски објекти...

Градоначелник је у свом говору нарочито истакао заслуге професионалних спасилаца из Русије у спасавању живота Обреновчана, а представници градске управе су говорили о свему урађеном за тај период и о томе - какви су закључци после трагедије 2014. године. На свечаности су били истакнути најбољи ватрогасац, најбољи полицајац и најбоља медицинска сестра. То су представници служби, које у случају опасности помажу и штите становништво.

Павел Терехов и Никита Потапов су посетили обновљену зграду ватрогасно-спасилачке јединице у Обреновцу и обишли градске квартале који су били поплављени тих мајских дана.

Хтели бисмо да верујемо да се сличне природне катастрофе неће више никада поновити у Србији, али се братсво међу спасиоцима Русије и Србије треба и мора учвршћивати!