Српско-руски хуманитарни центар

СРХЦ на Балкану

Српско-руски хуманитарни центар има у перспективи тесну сарадњу са српским колегама у областима којима се Центар бави, а своју будућност види у трансформацији у међународну организацију, која је спремна за ванредно хуманитарно реаговање у свим земљама које су заинтересоване за сарадњу. Из тог разлога, унапређивање радних контаката са Босном и Херцеговином (БиХ) је један од приоритета у раду РСХЦ.

Прошле недеље су руководиоци Центра – Б. Гламочлија, В. Власенко и Д. Лисенко били у радној посети Босни и Херцеговини, посетивши Бања Луку и Сарајево.

У Бања Луци су учествовали на конференцији : „Платформа (стратегија) Републике Српске за смањење ризика од ванредних ситуација“. Та тема је актуелна за Републику Српску као и за Федерацију, јер су у оба субјекта системи цивилне заштите у процесу формирања и развијања. Искуство које имају руске колеге је у томе веома велико и важно.

У интервјуу новинарима, директор, Бојан Гламочлија је истакао : „...Српско-руски хуманитарни центар има тесну сарадњу са Директоратом за ванредне ситуације Републике Српске, а то се пре свега види по обуци специјалиста из РС на курсевима у Русији...“. За 6 месеци ове године, 8 специјалиста су прошли обуку на факултетима МЧС-а Русије, а за следећу годину се предвиђа повећање броја обучаваних у Русији. На тим курсевима су такође обучавани специјалисти из Федерације – 5 и Дистрикта Брчко – 1.

Са представницима СРХЦ су такође имали сусрете и министар МУП РС Драган Лукач и министар привреде Петар Ђокић. Директор републичке Управе за цивилну заштиту, Миле Међед је такође активно учествовао у преговорима. Једна од најважнијих тема које су разматране је било питање потписивања „Радног протокола о сарадњи“.

У Сарајеву су представници СРХЦ посетили Центар за управљање ванредним ситуацијама министарства безбедности БиХ. Такође, одржани су преговори са шефом Одељења за обуку – Сектора за заштиту и спасавање - Самиром Хусеинбашићем, а тема разговора је била даља сарадња у области професионалних обука. После тога је била организована посета Оперативно- комуникационом центру Босне и Херцеговине – 112. О његовом раду и задацима је говорио начелник Центра, Александар Мандић.

Обе стране су постигле сагласност да тај Центар буде укључен у видео конференцију, која се сваке седмице проводи у СРХЦ-у.

Подршку радној посети је дала и амбасада Руске Федерације у БиХ. У разговору са Амбасадором Петром Иванцовом, руководиоци Центра су га упознали са резултатима своје радне посете БиХ и о перспективама даље сарадње између СРХЦ и босанских служби за ванредне ситуације.