Српско-руски хуманитарни центар

СРХЦ и мигрантско питање у Србији

Српско-руски хуманитарни центар је био међу првим хуманитарним организацијама у августу 2015. године који је одговорио на позив руководства Србије да се помогне у решавању миграционе кризе у којој се нашла држава. Поштујући приоритете свог рада, пружање помоћи људима који су у невољи, Центар је из својих материјалних резерви допремио и поставио шаторе, дизел-генераторе, пећи за грејање и другу неопходну помоћ у центре за смештај миграната у Прешеву, Кањижи и Шиду.

У палати „Србија“ на Новом Београду је 15. децембра ове године одржана Конференција по питању миграната. Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је у свом говору позвао учеснике конференције да се активно укључе у решавање мигрантске кризе, тим пре што се данас у Европи заступају различити ставови у вези са питањем решавања мигрантске кризе.

Срско-руски хуманитарни центар је изразио спремност да помогне у решавању кризе и сагледа реалне могућности којим би се то остварило. Због тог питања је 23. децембра одржан разговор руководилаца Центра са Државним секретаром Министарства за рад, Ненадом Иванишевићем. Била је постигнута сагласност о продужењу консултација.