Српско-руски хуманитарни центар

Дан спасилаца Русије у СРХЦ

27. децембар се у Русији слави као Дан спасилаца Русије, који обележавају и припадници Српско-руског хуманитарног центра. Тог дана је Центар посетила телевизијска екипа РТС-а и новинарка Драгана Сотировски. Са њом су о раду Центра и перспективама рада разговарали директор Бојан Гламочлија, кодиректор Вјачеслав Власенко и спасилац Никита Потапов.

Вјачеслав Власенко је посветио пажњу историји формирања Центра, превазиђеним тешкоћама и постигнутим резултатима. Бојан Гламочлија је говорио о правцима рада Центра и перспективама развоја, како у Србији, тако и у региону Балкана. У разговору је посебна пажња била посвећена обукама српских специјалиста на бази СРХЦ, у Нишу и Русији. Од како је основан, Центар је организовао обуку у Русији за 300 српских ватрогасаца-спасилаца. Никита Потапов је изнео своје позитивне утиске о раду и боравку у Србији, говорио о активностима које се тичу обука српских специјалиста и студената који студирају на факултетима сличног профила на Универзитетима у Нишу и Београду.

Центар има одличну сарадњу са професионалним и добровољним ватрогасно-спасилачким структурама у Србији. Непосредно после посете екипе РТС-а, Центар су посетили представници Ватрогасног савеза Војводине. Одржан је брифинг, показан филм о Центру, колеге из Војводине су упознате са деловањем Центра за управљање у кризним ситуацијама (ЦУКС). Такође, колеге су посетиле комплекс за тренинг и обуку „Стаза спасилаца“ и складиште Центра. По завршетку посете, била је изражена обострана заинтересованост за даљу сарадњу и организацију практичних вежби на „Стази спасилаца“.

Тиме је посета узвраћена, јер су почетком децембра припадници СРХЦ били позвани у Војводину и учествовали на конференцији „Припрема кадрова за ватрогасно-спасилачке операције“. Том приликом су руски спасиоци поделили своја искуства приликом учествовања у спасилачким операцијама у Русији и свету.

На тај начин су припадници Центра обележили Дан спасилаца Русије, дајући свој допринос заједничком послу ватрогасаца-спасилаца Србије и Русије – пружање помоћи становништву које је у несрећи.

Нека у 2017. години буде више вежби и тренинга, а мање реалних ванредних ситуација!