Српско-руски хуманитарни центар

СРХЦ: Руским спасиоцима није страшна српска зима

Један од главних задатака Српско-руског хуманитарног центра је да учествује у активностима за отклањање последица ванредних ситуација природног карактера. То је управо оно што се дешава данас у Србији: снежни сметови, јаки ветрови и ниске температуре. Последице такозваних "ледених дана" били су хаос на путевима и колапс у снабдевању становништва електричном енергијом, многа насеља су била у снежној блокади, хитна помоћ и ватрогасци спасиоци не могу доћи до места одакле стижу позиви, у 11 општина је проглашено ванредно стање.

У тим условима је Лада Нива једино превозно средство које може да прође кроз снежне сметове и путеве који су прекривени ледом. Руска страна је преко Српско-руског хуманитарног центра предала 20 таквих возила службама које реагују у ванредним ситуацијама, у сврху оперативне примене.

Спасиоци из СРХЦ раде заједно са српским колегама борећи се са овом природном непогодом. На Божић су спасиоци учествовали у потрази за несталим становником села Хум у близини Ниша који је нестао у мећави. Сада дежурају у Прокупљу, спремни да се у сваком тренутку укључе у акцију достављања хране и лекова и спасавању људи који су у невољи.

«Ми ћемо помагати људима који су у несрећи у било каквим временским условима...“ - говори Иван Сулајев, спасилац СРХЦ - ... „ јер су у Русији температуре испод -30 степени и сметови честа појава и дешавају се скоро сваке године. Ми смо спремни и знамо како реаговати !“