Српско-руски хуманитарни центар

Славна годишњица јужне престонице Србије

Припадници Центра су већином становници Ниша. Они воле свој јужни град, поштују знамените датуме из његове историје, а један од тих датума је и 11. јануар 1878. године. После 5 векова турског јарма, над нишком тврђавом је била подигнута српска тробојка. Тада, приликом ослобађања града, пало је херојском смрћу 120 војника, међу којима су били и руски добровољци. Војници царске Русије, помажући словенској браћи, учествовали су у ослобађању балканских држава од окупатора. Међу њима је био и руски пуковник, добровољац, Николај Рајевски, који је херојски дао свој живот борећи се у бици код Горњег Адровца, поред Ниша. На месту где је погинуо, 1903 године, подигнута је њему у част, црква Свете Тројице, коју мештани називају и „Руска црква“ или „Црква љубави“. Пуковник Рајевски је послужио руском писцу Лаву Толстоју као прототип за главног јунака - грофа Вронског, у његовом делу „Ана Карењина“.

Обележавајући славну годишњицу, 11. јануар 2017. године, Управа града је организовала свечани скуп, на који су били позвани заслужни грађани и представници организација. Представници Српско-руског хуманитарног центра - Бојан Гламочлија и Вјачеслав Власенко су такође били учесници тог скупа. Градоначелник, Дарко Булатовић и председник градске скупштине, Раде Рајковић присутне су поздравили пригодним говорима, после чега је уследило свечано уручење награда заслужним грађанима.

Српско-руски хуманитарни центар је топло поздрављен на овом скупу. Центар ће, као и до сада, имати значајну улогу у безбедности и заштити становништва од природних и техногених несрећа.