Српско-руски хуманитарни центар

Нова 2017. година почиње продужетком обука

СРХЦ је на основу свог досадашњег рада у Србији у 2015. и 2016. години наставио провођење тематске наставе на факултетима у Србији. Наравно, узета је у обзир и велика заинтересованост студената, упознавање са одговорима на питања у вези са службама за ванредне ситуације и питањима који се јављају приликом извођења наставе на Универзитетима у Нишу и Београду, факултету и Академији МУП Србије. Наставу су изводили припадници Центра, професионални спасиоци МЧС Русије, који су покушали да унесу новине у академске програме Универзитета.

На Факултету заштите на раду - Универзитета у Нишу, 12. јануара су одржана прва предавања, показани филмови о елитном спасилачком одреду „Центроспас“ и о начинима хуманитарног реаговања у условима рата. (Чеченија – 2000. година). Спасилац Иван Сулаев је говорио о одреду „Центроспас“, начину на који је формиран, опремању тог елитног одреда и припреми за реаговање.

Иван ради у одреду већ више од 20 година, од самог његовог оснивања...“ За све ове године, у спасилачким операцијама, Центроспас је изгубио 9 припадника. Да ли је то много или мало?...Тамо горе, неко нас чува и ми верујемо у то...“- каже спасилац.

Тема друге лекције је била операција хуманитарног реаговања МЧС Русије у Грозном, 2000. године у епицентру војних операција: рушевине, стотине погинулих и рањених, глад и патња. Иван Сулаев између осталог, каже : „ За мене је операција у Грозном била најтежа на психолошком плану. Ми, спасиоци, смо тражили људе по подрумима, хранили их, доносили лекове и евакуисали рањене. Многи нису имали поверење и одбијали су нашу помоћ...“.

После завршене лекције, сарадници Центра су се састали са деканом и предавачима на факултету. Разговарали су о предавању и разматрали теме будућих предавања, планираних за 19. и 20. јануар 2017.