Српско-руски хуманитарни центар

Зима у Прокупљу

У току прошле седмице, оперативна група Центра се налазила на ванредном дежурству при ватрогасно-спасилачкој јединици у Прокупљу. Разлог су биле екстремно ниске температуре и обилне снежне падавине.

Неколико насеља је било у снежној блокади, јер су сви прилазни путеви према њима били завејани. Лада Нива, којом су допутовали до Прокупља, и сада се показала као право возило за такве услове на путевима. Спасиоци су дежурали заједно са српским колегама и били су спремни да у сваком тренутку помогну становницима, којима је помоћ била неопходна.

На срећу, временске прилике су се стабилизовале и није било потребе да се поново показује стручност и срчаност.

За време боравка у овом граду, припадницима Центра је било омогућено да се упознају са условима рада и опремом коју користи та ватрогасно-спасилачка јединица. Техничка средства су у употреби, углавном захваљујући раду и одржавању од стране специјалиста који њима рукују и не спадају у ред најновијих техничких достигнућа.

Поред тога, ватрогасци-спасиоци се не жале. Неки су већ прошли курсеве обуке на факултетима МЧС Русије и са колегама поделили драгоцено искуство које су на курсевима стекли. Сви они су оптимисти и надају се да ће ускоро руковати таквим техничким средствима и имати опрему какву су користили приликом обуке у Русији.

«..Нарочито бих истакао гостопримство локалног становништва, њихов однос према спасиоцима из Русије… Када виде наше униформе и чују руски језик, житељи Прокупља нам прилазе, захваљују за помоћ...» - речи су спасиоца Никите Потапова - «… Српско гостопримство је незаборавно. У нашим душама и срцима се рађа спремност да им помогнемо увек и пружимо сваку помоћ која је потребна...».