Српско-руски хуманитарни центар

Апатин у леденој блокади

Естремно ниске температуре последњих неколико дана, у Србији су за последицу имале стварање леденог покривача на око 90 % река. То се десило само 3 пута за протеклих 100 година.

Оперативна група Центра је 15. јануара била у Апатину, на месту ванредне ситуације изазване формирањем леда на Дунаву. Тешке санте су оштетиле градско пристаниште, речни ток и саобраћај на том делу је био блокиран, па је самим тим и река престала бити пловна. Сам град се налази у кривини реке, што је отежало ситуацију и довело до тога да су се неки грађевински објекти нашли под водом, а многа пловила су оштећена.

До данашњег дана, одређен број српских специјалиста је прошао обуку у Русији. Српски рониоци су обучавани у Санкт-Петербургу. Ужа специјалност им је спасавање при ниским температурама, под ледом, тако да им је та обука омогућила да сада брзо и ефикасно делују у овој ванредној ситуацији. Тако су стечена знања дошла до пуног изражаја ! Рониоци су радили под ледом са циљем проналажења пловила, делова пристаништа итд. Осим тога, на речном дну су тражили и неексплодирана убојна средства.

Заједно са Предрагом Ракоњцем, начелником окружног штаба за ванредне ситуације, припадници Центра су на месту рада оценили тренутно стање, разматрајући могуће варијанте, имајући у виду премештање ледених санти према Београду и Новом Саду.

Тог дана се Оперативна група Центра, у Београду срела са представницима Сектора за ванредне ситуације и Српским спасилачким тимом. На том састанку је разматрана актуелна ситуација и налажена су решења да се ублаже последице „ледених дана“ у Србији.