Српско-руски хуманитарни центар

Пливање за Часни Крст на Дунаву и СРХЦ

Јаки мразеви и замрзнуте реке у Србији, нису били сметња да се и ове године одрже традиционалне манифестације широм Србије – пливање за Часни Крст на Богојављење. Главна манифестација је одржана у београдској општини Земун. Прво је одржана свечана литургија и Крсни ход. Патријарх српски Иринеј, благословио је све учеснике, као и чин пливања. Пливање за Часни Крст има у Земуну већ двадесетогодишњу традицију, а сама манифестација у Србији датира још од краја 19. века.

Без обзира на хладноћу и ветар, учествовало је више од 230 људи, међу којима су биле и 2 девојке.

Припадници СРХЦ су по позиву Управе општине Земун обезбеђивали провођење ове манифестације. Дошли су раније са пуном опремом и спасилачким чамцем на место одржавања, прегледали да ли постоје под водом опасни предмети или било шта што би представљало препреку и припремили целу трасу пливања.

Чак и руски спасиоци - Никита Потапов и Павел Терехов, који су навикли на хладноће, истакли су масован одзив Срба за ову манифестацију и високи морал учесника. Са радосним узвицима : „ Са нама је Бог...За Србију...За Републику Српску...За Русију... „ ... улазили су у ледену воду !

На крају манифестације, Патријарх Иринеј је лично уручио руководству СРХЦ спомен Крст – као награду за рад Центра и помоћ српском народу. Крст ће се чувати у музеју СРХЦ.

Тако висока награда обавезује све припаднике Српско – руског хуманитарног центра да још више раде за добробит наших народа !