Српско-руски хуманитарни центар

Настава у Нишу

У оквирима одржавања наставе на факултетима у Србији, на којима се изучава тематика у вези са ванредним ситуацијама, 19. и 20. јануара су Иван Сулаев и Татјана Петковић одржали „Руске часове“ на Факултету заштите на раду, Универзитета у Нишу.

Иван Сулаев је поделио своје знање и искуство са српском омладином, говорио о „аеромобилним“ болницама, тачније о систему болница МЧС Русије, које се преносе ваздухопловима на место ванредне ситуације. Користе се у крупним спасилачким операцијама, као што су биле после земљотреса на Хаитију, Пакистану, Индонезији, Шри-Ланци, Ирану и у другим државама. Те болнице имају најсавршенију опрему. У свакој од њих ради по 100 специјалиста, који су обучени за медицинске консултације, хируршке операције и указивање психолошке помоћи пострадалима. Иван говори : „...Земљотрес у иранском граду Бам је био толико разоран, да су се кућице од непечене цигле сложиле као куле од карата...Под рушевинама је било неколико хиљада људи, а живих је било веома мало. Многи су били у несвести и ми смо их преносили у мобилну болницу, предајући их у руке искусним лекарима МЧС Русије...“.

Друга тема предавања је био систем ИНСАРАГ – међународна консултациона група за питања спасавања и тражења несталих приликом ванредних ситуација. Та организација координише и синхронизује рад спасилачких тимова, користи заједничку терминологију коју користе и спасиоци, да би се побољшала ефективност рада и да се спасиоци из разних држава лакше разумеју.

После завршетка предавања, студенти су постављали много различитих питања, показујући тиме свој интерес за „спасилачку“ тематику.

Следеће предавање припадника СРХЦ-а је планирано за 27. јануар. Надамо се да ће овај курс предавања одиграти своју улогу приликом избора професије, код младих српских генерација које стасавају.