Српско-руски хуманитарни центар

СРХЦ и српска зима

Пружање хуманитарне помоћи и спровођење мера за спречавање и отклањање последица ванредних ситуација, спадају међу главне задатке СРХЦ. Да би се ти задаци остварили, СРХЦ располаже материјалним резервама – шаторима, пећима, мобилним генераторима и многим другим, што може бити неопходно у екстремним условима.

Једна из крупнијих хуманитарних операција, коју је провео СРХЦ из сопствених резерви, је била организација и опремање два центра за пријем и смештај миграната, у Прешеву и Кањижи. То је било у јесен 2015. године, а непосредно после тога је додатно допуњен центар за смештај миграната у Шиду.

И сада, српска зима доноси нове акције у хуманитарној активности Центра : Снег и лед приморавају ремонтне стручњаке ЈКП „Београдске електране“ да чешће излазе на места хаварија у систему напајања топлотном енергијом, а отклањање кварова траје дуже него обично - због снежних падавина и мраза. Српско-руски хуманитарни центар је 27. јануара 2017. год. предао на кориштење ЈКП „Београдске електране“ два шатора М-10 и пећи за грејање.

Директор ЈКП „Београдске електране“, Горан Алексић и његови помоћници Слободан Огризовић и Ридха Ал-Јидах су се захвалили директору СРХЦ, Бојану Гламочлији и кодиректору Центра, Вјачеславу Власенку за разумевање и оперативност у решавању питања. Као одговор, руководиоци ЈКП „Београдске електране“ су позвани да посете СРХЦ, упознају се са његовим ресурсима, имајући у виду вероватну сарадњу у будућности.