Српско-руски хуманитарни центар

Руска учионица у српској гимназији

Поред пружања хуманитарне помоћи и подршке становништву, Српско-руски хуманитарни центар учествује у јавном животу Србије, сарађујући са образовним установама. Сарадници СРХЦ су били позвани да 30. јануара 2017. у нишкој гимназији Светозар Марковић присуствују свечаном отварању „паметне учионице“ за изучавање руског језика.

Обнову и опремање је преузела на себе организација „Руска хуманитарна мисија“, која ради у Србији, а помоћ у том пројекту је пружила и Нафтна индустрија Србије. Учионица је опремљена методичким материјалом – портретима руских писаца, уметника, композитора, књижевним делима на руском језику и свим потребним савременим средствима за учење језика.

За град Ниш је манифестација свечаног отварања „паметне учионице“ важан догађај и због тога су били присутни представници Управе града, руководиоци руских друштава из Ниша и јужних региона Србије и Срби који воле Русију и руски народ. Церемонија отварања је прошла у срдачној атмосфери, а професори и ученици су припремили пригодан културно-уметнички програм на руском језику.

Сарадња СРХЦ са образовним установама датира још од 2014. године, кад је руска страна предала српској страни опрему за формирање профилних учионица-лабораторија. Сада се те учионице користе на Универзитетима Београда и Ниша, такође на Полицијској академији. Те високошколске установе често позивају припаднике СРХЦ, да би одржали предавања у тим учионицама.