Српско-руски хуманитарни центар

Обука у Санкт-Петербургу у 2017. години

За 3 године рада Центра, курсеве обуке у Русији прошло је више од 300 српских специјалиста, од којих се више од половине њих обучавало на курсевима Санкт-Петербургског Универзитета државне ватрогасне службе МЧС Русије. Обучавање српских колега, упоредо са припремом мера за отклањање последица ванредних ситуација, једнако је важан задатак за СРХЦ. Реализујући те задатке, у 2014. години је у саставу СРХЦ било отворено представништво тог Универзитета, припадници Српско-руског хуманитарног центра одржавају предавања на профилним факултетима Универзитета у Београду и Нишу, на Полицијској академији у Београду и организују се тренинзи у самом Центру. Другог фебруара 2017. је делегација Санкт-Петербургског Универзитета државне ватрогасне службе МЧС Русије посетила СРХЦ. У њеном саставу су били проректор Универзитета – Игор Осипчук и заменик начелника Одељења за међународну сарадњу – Андреј Перлин.

На радном сусрету су разматрана актуелна питања у вези са обукама. Активни учесници сусрета су били руководиоци Ватрогасно-спасилачке бригаде у Нишу – Срђан Митровић, Срђан Николић, Сања Пејчић, Марко Радосављевић и други. Сви они су прошли курсеве обуке на Санкт-Петербургском Универзитету државне ватрогасне службе МЧС Русије и имали су прилику да сагледају висок ниво и квалитет обуке коју су похађали, да стекну нова знања, као и ефективност рада на комлексу за обуку и тренинге на бази Универзитета.

По завршетку сусрета, колеге из Санкт-Петербурга су у име ректора Универзитета - Едуарда Чижикова, уручили директору Центра Бојану Гламочлији и кодиректору Вјачеславу Власенко спомен медаље и поклоне, обележивши тиме допринос целог колектива Српско-руског хуманитарног центра развијању сарадње између Русије и Србије у домену сарадње руских и српских ватрогасаца-спасилаца.

Господин Митровић се захвалио руској страни, Универзитету и СРХЦ за могућност обучавања на факултетима МЧС Русије, нарочито истакавши потребу за обуком спасилаца – ронилаца. Ова зима је показала да је неопходно обучавати српске специјалисте у тој области.

Такође, господин Слободан Игњатијевић, који је већ прошао курс „Обука за заштиту од дима и гаса“ потврдио је неопходност обуке припадника ватрогасне јединице компаније НИС у овој години, како у Србији, тако и у Русији.