Српско-руски хуманитарни центар

Балканска искуства у области ванредних ситуација

У Београду је 3. фебруара Удружење за ванредне ситуације Републике Србије провело међународни семинар „Земље региона приликом реаговања у ванредним ситуацијама“ стављајући акценат на размену искустава међу представницима земаља региона. Српско-руски хуманитарни центар има до сада богато искуство у борби против ванредних ситуација : Гашење шумских пожара 2012. године, поплаве 2014., опремање центара за мигранте 2015., хуманитарна помоћ Албанији 2015. и много других сличних искустава.

У раду семинара су учествовали руководиоци и припадници ватрогасно-спасилачких и јединица цивилне заштите из Србије, Македоније и БиХ.

Семинар је отворио директор Дирекције за управљање пројектима и саветник градоначелника Београда, Прода Шећеров. Запажена су била излагања помоћника министра, Начелника Сектора за ванредне ситуације Предрага Марића, директора македонске Дирекције за заштиту и спасавање Шабана алиуа, експерта за природне ванредне ситуације Душана Сакулског и других.

Директор Центра, Бојан Гламочлија је наступио са презентацијом о обукама наших специјалиста које се проводе у Хуманитарном центру у Нишу, обукама специјалиста на факултетима МЧС у Русији и плановима за развој Центра. Кодиректор Центра, Вјачеслав Власенко је упознао учеснике семинара са међународном активношћу Центра и о реализованим пројектима у тој области.

Сумирајући резултате семинара, председник Удружења – Зоран Игњић, захвалио се свим присутнима за њихов допринос у отклањању последица ванредних ситуација, истакавши ефективност система цивилне заштите у бившој Југославији, који је у значајној мери девастиран, као последица распада бивше државе. До данас, систем цивилне заштите није у потпуности обновљен и предстоји напоран рад да би се постигли задовољавајући резултати.

На семинару је одржана презентација књиге Предрага Марића - «Тероризам и ванредне ситуације“, чија је тема у данашње време веома актуелна.