Српско-руски хуманитарни центар

СРХЦ и Криминалистичко-полицијска академија у Земуну

Данас у Србији постоје само три факултета који обучавају своје студенте према програму везаном за ванредне ситуације и борбу против њих. Једна од тих академских институција је и Криминалистичко- полицијска академија МУП Србије.

Завршивши прошле седмице курс предавања на Универзитету у Нишу, припадници Центра су били позвани на Академију МУП, где су Иван Сулаев и Татјана Петковић упознали питомце академије са важним темама – „Људски фактор и техногене катастрофе“ и „Систем организације хуманитарне помоћи у природним катастрофама“. Били су дати примери из руског искуства са таквим катастрофама (Сајано-Шушинска хидроцентрала и операција на Хаити).

Предавањима је присуствовао и заменик начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације МУП Србије – Драган Дончевски, који је дао високе оцене правилно изабраним темама и методици предавања.

После предавања је одржан разговор са замеником декана, Сашом Мијалковићем и начелником катедре за безбедност, Драганом Млађаном. Разговор се тицао методологије предавања, а постигнута је и обострана сагласност за наставак предавања о руским искуствима са ванредним ситуацијама и интересу српске омладине за таква предавања.