Српско-руски хуманитарни центар

СРХЦ на вежбама у Мађарској

Упоредо са таквим задацима као што су: Учествовање у вежбама и тренинзима ватрогасаца-спасилаца, помоћ локалним властима у отклањању последица ванредних ситуација, обучавање српских колега, за СРХЦ је важно успостављање сарадње са профилним службама суседних држава.

Корак ка успостављању контаката је била посета представника Спасилачке асоцијације Мађарске у новембру 2016. године, када је постигнут договор о заједничкој сарадњи и радним контактима. Припадници Центра - Бојан Гламочлија, Вјачеслав Власенко и Дмитриј Лисенко су 18. и 19. фебруара у Будимпешти присуствовали ноћним вежбама мађарских колега, на тему „Спасавање пострадалих из тешко доступних места“. Спасиоци су имали задатак да уз примену спасилачке опреме, нађу и извуку пострадалог, обраде ране и евакуишу пострадалог на безбедно место.

Између осталог, у Будимпешти су разматрани нови правци сарадње. Разматрани су : Тренинзи мађарских специјалиста у Нишу, обука на факултетима МЧС Русије, предавања и тренинзи под руководством руских инструктора Центра - за мађарске специјалисте у Будимпешти.

Импулс таквој сарадњи је дао и министар МЧС Русије – Владимир Пучков, приликом сусрета са својим мађарским колегом Шандором Пинтером, у октобру прошле године. Министар је том приликом изјавио : „...Још једна тема о којој смо говорили је координација међународне хуманитарне активности. МЧС Русије је заједно са својим српским колегама саздао хуманитарни центар у граду Нишу, који је учествовао у бројним хуманитарним акцијама и приликом ванредних ситуација. Ја позивам специјалисте да посете Центар и учествују у његовом раду“.